Tinn

Metallhuset Bergsøe - Tinn - Tinnblokk - Pewter - Loddetinn

Tinn

Tinn er et allsidig metall som brukes i en rekke formål, fra produksjon av legeringer og overflatebehandling. Tinn har lavt smeltepunkt, god formbarhet og motstandsdyktighet mot korrosjon.

Tinn generelt

Tinn er et grunnstoff med atomsymbol Sn (fra det latinske navnet stannum) og en tetthet på 7,27 kg/dm3. Etter gull, kobber og sølv er tinn det tidligst kjente metallet. Tinn er et relativt sjeldent metall med små forekomster i jordskorpen. Tinn er et mykt, sølvgrått metall. Hvis rent tinn bøyes gir det fra seg en knitrende lyd på grunn av at krystallene sprekker. Det er korrosjonsbestandig i både ferskvann og saltvann, men angripes av sterke syrer, baser og noen salter. I romtemperatur er tinn formbart, men blir sprøtt ved lavere temperaturer. Tinn brukes til legeringer av ulike metaller som bronse, loddemetall som er en lettsmeltelig legering av tinn og bly (40–70 % tinn), typemetall som er tinn–bly–antimon-legering og lagermetaller som er forskjellige legeringer av tinn, bly, kobber, antimon eller aluminium.

Fysiske og kjemiske egenskaper:

  1. Utseende og tetthet: Tinn er et skinnende, sølvaktig metall med en tetthet på omtrent 7,31 gram per kubikkcentimeter.
  2. Smelte- og kokepunkt: Smeltepunktet til tinn er relativt lavt, omtrent 232 grader Celsius, mens kokepunktet er rundt 2602 grader Celsius.
  3. Krystallstruktur: Tinn kan eksistere i flere allotroper. Ved romtemperatur er det mest stabile allotropet kalt beta-tinn (eller hvitt tinn), som har en tetragonal krystallstruktur. Ved temperaturer under 13,2 grader Celsius kan tinn omdannes til alfa-tinn (eller grått tinn), som har en diamant-lignende struktur og er sprøtt og ikke-metallisk.
  4. Kjemiske egenskaper: Tinn er motstandsdyktig mot korrosjon fra vann, men kan reagere med syrer og baser. Det danner ofte tinnoksid (SnO₂) ved eksponering for luft.

Bruksområder:

  1. Lodding: Tinn brukes ofte i loddemetaller, hvor det kombineres med bly eller andre metaller. Det lave smeltepunktet gjør det ideelt for elektronikkindustrien.
  2. Blikk: En viktig bruk av tinn er i produksjon av blikk, hvor et tynt lag tinn påføres jern for å hindre korrosjon. Dette brukes blant annet i matbeholdere.
  3. Legeringer: Tinn danner legeringer med mange metaller. Bronse, en av de mest kjente legeringene, består hovedsakelig av kobber og tinn.
  4. Glassproduksjon: Tinn brukes i fremstillingen av float glass, der smeltet glass helles over flytende tinn for å lage glatte glassplater.

Miljø og helse:

  • Miljø: Tinn er generelt ikke giftig, og tinnforbindelser brukes ofte som stabilisatorer i matemballasje og andre applikasjoner.
  • Helse: Eksponering for organiske tinnforbindelser kan være skadelig og har vært knyttet til ulike helseproblemer.

Forekomst og utvinning:

  • Tinn utvinnes hovedsakelig fra mineralet kassiteritt (SnO₂), som finnes i malmforekomster over hele verden. De største produsentene inkluderer Kina, Indonesia, og Peru.

Tinn har vært et viktig metall gjennom historien, både i oldtidens bronsealder og i moderne tid. Dets unike egenskaper og allsidighet sikrer at det fortsatt har mange anvendelser i dag.